fb_pixel
Home 9 Articole si noutati 9 Verificarea tehnica periodica a centralei termice – Revizie centrala termica

Verificarea tehnica periodica a centralei termice – Revizie centrala termica

de | Articole si noutati | 0 comentarii

Verificarea tehnica periodica a centralei termice

Cu totii ne dorim confort termic si economii la facturile de energie prin achizitionarea unei centrale termice performante si moderne. Din pacate, nu foarte multi stiu ca pentru a ne bucura de aceste avantaje pe termen lung si in conditii de siguranta, procesul continua si dupa achizitie. Instalarea si intretinerea centralei termice trebuie facute doar cu persoane autorizate, iar verificarea tehnica periodica a centralei termice sunt o parte extrem de importanta din buna functionare.

La cat timp trebuie efectuata verificarea tehnica periodica a centralei termice

Centrala termica este solicitata intens pe perioada iernii, iar uzura si imbatranirea materialelor sunt aspecte pe care vrem sa le cunoastem din timp. Pentru a veni in sprijinul dumneavoastra, necesitatea verificarile tehnice a devenit obligatorie la un interval de maximum 2 ani. Ce trebuie sa stiti este ca, la solicitarea dumneavoastra, aceste verificari se pot efectua si mai des. Recomandarea noastra este ca ele sa fie facute in fiecare primavara si toamna. Mai exact, dupa folosirea intensa a centralei termice pe perioada iernii, dar si dupa repaosul de aproape 6 luni din timpul verii.

In ce consta verificarea tehnica periodica a centralei termice

  • Evaluarea functionarii corecte si sigure a centralei termice
  • Evaluarea functionarii corecte si sigure a dispozitivelor de control, de reglare si siguranta
  • Evaluarea gazelor arse
  • Reglarea instalatiei de ardere si mentinerea conditiilor initiale de instalare

Aceste verificari sunt tinute sub observatie de distribuitorul de gaze, care verifica periodic valabilitatea VTP. In cazul expirarii valabilitatii, acesta va intrerupe furnizarea gazelor pana cand verificarea tehnica este facuta.

Verificarea tehnica periodica a centralei termice este obligatorie?

Important de stiut ca responsabilitatea efectuarii acestor verificari tehnice va apartine dumneavoastra, utilizatorul final. De asemenea, este important sa pastrati toate documentele care certifica verificarea tehnica periodica a centralei termice si care descriu conditiile de exploatare pe toata durata de serviciu a centralei termice, de la prima punere in functiune si pana la scoaterea din uz a acesteia.

Despre obligativitatea efectuarii acestor verificari tehnice periodice veti fi informat prin instruirea initiala, cu ocazia primei puneri in functiune (PIF). Tot atunci veti primi si semna livretul centralei termice. Odata cu semnarea acestui livret, va asumati responsabilitatea de a efectua verificarea tehnica periodica a centralei termice (VTP) la datele programate si de a nu utiliza centrala in lipsa autorizatiilor de functionare. Aceste verificari tehnice periodice vor fi extinse si asupra aparatelor ce au fost instalate inainte de a intra in vigoare prescriptia ternica PT A1 – 2002.

Cine poate efectua verificarea tehnica periodica a centralei termice?

Verificarea tehnica periodica a centralei termice se face numai de catre service-uri autorizate ISCIR.

Documente necesare pentru a efectua verificarea tehnica periodica a centralei termice?

  • Avizul de gaz in care sa fie specificata cota de gaz pentru centrala
  • proiectul dupa care s-a realizat instalatia de gaz care alimenteaza centrala
  • Livretul aparatului si instructiunile de utilizare si intretinere, in limba romana.

Verificarea tehnica periodica a centralei termice consta intr-o serie de masuratori efectuate cu aparate verificate metrologic anual: multimetru, manometru, analizor de gaze, pompa de verificari. Inginerul RVT, in urma interpretarii datelor masurate va poate spune si alte detalii in afara de “admis, ne vedem la urmatoarea verificare peste 2 ani”. Va poate avertiza cand randamentul incepe sa scada si e necesar de avut in vedere o curatare chimica a centralei. O diferenta intre 92% si 85% poate nu pare mare lucru si 85% e inca legal, dar diferenta la factura de gaz e semnificativa.

In concluzie, verificarile tehnice periodice nu sunt un moft. Centrala termica functioneaza in conditii optime, siguranta dumneavoastra este asigurata, iar randamentul centralei este mereu tinut sub control. Dumneavoastra cand trebuie sa va faceti urmatoarea verificare tehnica?


In cazul in care nu ati gasit informatiile dorite despre Verificarea tehnica periodica a centralei termice, va rugam sa contactati un consultant Conexiuni Professional Service.  Telefonic la numarul de telefon 021 224 41 41 sau prin e-mail la adresa contact@cps.com.ro

Va multumim ca ati ales Professional Service!

PROMOȚII