Care este cauza formării depunerilor de calcar?

Mineralele din calcar sau piatră de var se acumulează atunci când apa trece prin sol şi se depun în stratul acvifer. Aceste minerale rămân în apă şi sunt transportate în reţeaua de apă menajeră. Ele ajung în mod inevitabil în sistemele de încălzire centrală şi sistemele pentru apă, unde se acumulează în timp şi cauzează colmatarea conductelor, scăderea eficienţei şi defectarea prematură a componentelor. Aceste probleme pot surveni atât în sistemul de apă primar (sistemul de încălzire centrală), cât şi în sistemul secundar (sistemul cu apă caldă de uz casnic).

Depunerile de minerale, cunoscute colectiv sub denumirea de depuneri de calcar, sunt în principal formate din carbonaţi de calciu şi magneziu care sunt de obicei insolubili. Depunerile de calcar apar atunci când carbonaţii se depun în urma încălzirii apei care conţine săruri solubile de bicarbonat (care sunt instabile termic şi se descompun, formând carbonaţii).

Există mai mulţi factori care contribuie la formarea depunerilor de calcar, inclusiv:

Duritatea mare (temporară) a apei
pH-ul (alcalinitate) ridicat al apei
Temperatura ridicată

Cum trebuie procedat?

Este mai bine să previi decât să tratezi. Adăugarea soluţiei Fernox Protector F1
în sistemele de încălzire centrală va preveni depunerea calcarului.

Fernox oferă o gamă de dispozitive anticalcar pentru sistemele cu apă caldă de uz casnic formulate pentru a asigura protecţia întregii gospodării sau a aparatelor autonome. Pentru protecţia întregii gospodării, trebuie să montaţi dispozitivul anticalcar Fry Electrolytic Scale Reducer la sursa de alimentare cu apă de la reţea a locuinţei. Pentru protecţia aparatelor autonome, cum ar fi boilerul din centrala termică, dispozitivul anticalcar Fry Magnetic Scale Reducer este ideal.

Dacă sistemul de încălzire centrală a fost deja contaminat cu depuneri de calcar, acesta trebuie curăţat cu o soluţie de curăţare pe bază de acizi, cum este Fernox DS-40 System Cleaner. Totuşi, detartrarea nu va readuce sistemul de încălzire centrală la starea iniţială. După detartrare este obligatoriu să protejaţi sistemul împotriva depunerilor de calcar adăugând Fernox Protector F1.

Dacă în sistemul cu apă caldă s-au format depuneri de calcar, aparatele autonome precum centralele termice, capurile de duş şi schimbătoarele de căldură pot fi detartrate cu soluţia de detartrare Fernox DS-3.

(1)

Vrei sa faci parte din echipa AristonService?

Nimic mai simplu, completeaza campurile de mai jos, ataseaza CV-ul tau actualizat si apasa butonul ‘Aplica pentru un job la AristonService’.

După ce ai aplicat, vom analiza cv-ul tau, iar daca consideram ca esti potrivit pentru echipa noastra, vei fi contactat telefonic in cel mai scurt timp de catre o persoana de la resurse umane pentru stabilirea unui interviu.

Hopa! Nu am putut localiza formularul tău

(0)

Programarea cu cel puțin 30 zile înaintea expirării contractului de întreținere și service inclusiv a autorizației ISCIR va aduce o reducere de 10% din valoarea acesteia.

(0)

Care este cauza coroziunii?

Coroziunea apare atunci când un metal prelucrat revine la starea sa iniţială de minereu brut. Coroziunea din sistemele pentru apă se produce atunci când două porţiuni ale unui metal cu sarcini electrice diferite intră în contact sau sunt conectate printr-un conductor, ca de exemplu apa.

Cum trebuie procedat?

În apa din sistem trebuie adăugat un inhibitor de coroziune, pentru a reduce viteza de coroziune. Pentru a determina nivelul de protecţie curent, utilizaţi kit-ul de testare Protector Test Kit pentru a măsura concentraţia de inhibitor din sistem.

Adăugarea unei doze prea mari sau prea mici de inhibitor
Deşi producătorii indică doza recomandată pentru un anumit produs, este important să aflaţi cum acţionează un produs atunci când adăugaţi o doză prea mare sau prea mică. Produsele de neutralizare anodică trebuie utilizate într-o doză suficientă pentru a acoperi suprafeţele interne ale sistemului, plus o cantitate suplimentară pentru menţinerea peliculei astfel formate. Dacă doza este mai mică decât cea indicată pentru a asigura o protecţie suficientă, zonele de metal expuse vor continua să se corodeze. Este puţin probabil ca adăugarea unei doze prea mari de inhibitor anodic să aibă efecte negative. Inhibitorii de oxigen şi inhibitorii catodici nu vor avea eficienţă optimă dacă sunt utilizaţi într-o doză prea mică, dar vor asigura protecţia parţială.

Impactul negativ al impurităților

Prezenţa contaminării cu reziduuri de flux decapant, produse de coroziune existente, reziduuri de agenţi de curăţare sau chiar de lichide de spălare poate afecta negativ performanţa unui inhibitor şi poate cauza coroziunea. Pentru a vă asigura că un inhibitor are eficacitate optimă, este recomandat să curăţaţi sistemul înainte de a-l trata. Kit-ul de testare a apei Fernox Water Test Kit sau dispozitivul de măsurare TSD poate fi utilizat pentru a verifica dacă sistemul a fost curăţat şi spălat corespunzător înainte de adăugarea inhibitorului.

(0)

Punctele reci se numără printre cele mai frecvente defecţiuni ale sistemelor de încălzire centrală. Dacă sunt depistate la timp, acestea sunt uşor de remediat. Totuşi, acestea pot produce defecţiuni considerabile ale sistemului dacă sunt lăsate netratate.

Care este cauza apariţiei punctelor reci?

Punctele reci apărute în partea de sus a caloriferului sunt cauzate de aerul pătruns în sistem sau de hidrogenul gazos care se formează ca rezultat al coroziunii. Caloriferele care au această problemă necesită aerisire frecventă. Când punctele reci apar în centrul și în partea inferioară a caloriferului, acestea sunt rezultatul acumulării de magnetită (oxid de fier), care apare sub formă de nămol negru. Aceasta se formează ca rezultat al coroziunii electrolitice (o reacție chimică între metale). Punctele reci care apar peste tot în sistemul de încălzire pot fi rezultatul contaminării bacteriene.

Cum trebuie procedat?

După pornirea sistemului de încălzire centrală şi aerisirea tuturor caloriferelor, turnaţi Cleaner F3 direct în instalatie sau dozaţi Fernox Express Cleaner F5 direct în calorifer. Circulați produsul în sistem timp de cel puțin 72 ore la temperatura normală de funcționare. Pentru a îndepărta oxidul de fier și depunerile de calcar întărite, durata curățării va trebui prelungită până la 7 zile.

Dacă un calorifer individual prezintă în continuare puncte reci după circularea soluţiei timp de 72 ore, creșteți debitul închizând robineţii tuturor celorlalte calorifere. Poate fi necesară o doză suplimentară de Fernox Cleaner F5 sau Cleaner F3. Drenaţi și spălați riguros sistemul până când apa eliminată este limpede. Poate fi necesar să schimbați întreaga cantitate de apă de mai multe ori.

Odată ce sistemul este curățat și spălat, folosiți orice produs Fernox Protector F1 pentru a preveni formarea nămolului negru și a depunerilor de calcar. Tratarea cu inhibitor de coroziune va îmbunătăți eficiența energetică și va prelungi durata de viață a sistemului împiedicând colmatarea pompelor şi eliminând necesitatea aerisirii frecvente.

Aerarea

Aerarea apei care circulă în sistem duce la coroziune rapidă. În aproapetoate instalațiile de încălzire centrală netratate se produce hidrogen gazos din cauza coroziunii. Totuși, gazul nu trebuie confundat cu aerul. Utilizarea oricărui produs Fernox Protector F1 previne coroziunea și formarea hidrogenului gazos și a gazelor produse de bacterii, cum ar fi metanul. Aerarea poate avea loc în același timp cu formarea gazelor, dar această problemă nu poate fi remediată doar prin prevenirea coroziunii.

(1)