radiator

Punctele reci se numără printre cele mai frecvente defecţiuni ale sistemelor de încălzire centrală. Dacă sunt depistate la timp, acestea sunt uşor de remediat. Totuşi, acestea pot produce defecţiuni considerabile ale sistemului dacă sunt lăsate netratate.

Care este cauza apariţiei punctelor reci?

Punctele reci apărute în partea de sus a caloriferului sunt cauzate de aerul pătruns în sistem sau de hidrogenul gazos care se formează ca rezultat al coroziunii. Caloriferele care au această problemă necesită aerisire frecventă. Când punctele reci apar în centrul și în partea inferioară a caloriferului, acestea sunt rezultatul acumulării de magnetită (oxid de fier), care apare sub formă de nămol negru. Aceasta se formează ca rezultat al coroziunii electrolitice (o reacție chimică între metale). Punctele reci care apar peste tot în sistemul de încălzire pot fi rezultatul contaminării bacteriene.

Cum trebuie procedat?

După pornirea sistemului de încălzire centrală şi aerisirea tuturor caloriferelor, turnaţi Cleaner  F3 direct în instalatie sau dozaţi Fernox Express Cleaner F5 direct în calorifer. Circulați produsul în sistem timp de cel puțin 72 ore la temperatura normală de funcționare. Pentru a îndepărta oxidul de fier și depunerile de calcar întărite, durata curățării va trebui prelungită până la 7 zile.

Dacă un calorifer individual prezintă în continuare puncte reci după circularea soluţiei timp de 72 ore, creșteți debitul închizând robineţii tuturor celorlalte calorifere. Poate fi necesară o doză suplimentară de Fernox Cleaner F5 sau Cleaner F3. Drenaţi și spălați riguros sistemul până când apa eliminată este limpede. Poate fi necesar să schimbați întreaga cantitate de apă de mai multe ori.

Odată ce sistemul este curățat și spălat, folosiți orice produs Fernox Protector F1 pentru a preveni formarea nămolului negru și a depunerilor de calcar. Tratarea cu inhibitor de coroziune va îmbunătăți eficiența energetică și va prelungi durata de viață a sistemului împiedicând colmatarea pompelor şi eliminând necesitatea aerisirii frecvente.

Aerarea

Aerarea apei care circulă în sistem duce la coroziune rapidă. În aproapetoate instalațiile de încălzire centrală netratate se produce hidrogen gazos din cauza coroziunii. Totuși, gazul nu trebuie confundat cu aerul. Utilizarea oricărui produs Fernox Protector F1 previne coroziunea și formarea hidrogenului gazos și a gazelor produse de bacterii, cum ar fi metanul. Aerarea poate avea loc în același timp cu formarea gazelor, dar această problemă nu poate fi remediată doar prin prevenirea coroziunii.