prevenirea depunerilor de calcar

Care este cauza formării depunerilor de calcar?

Mineralele din calcar sau piatră de var se acumulează atunci când apa trece prin sol şi se depun în stratul acvifer. Aceste minerale rămân în apă şi sunt transportate în reţeaua de apă menajeră. Ele ajung în mod inevitabil în sistemele de încălzire centrală şi sistemele pentru apă, unde se acumulează în timp şi cauzează colmatarea conductelor, scăderea eficienţei şi defectarea prematură a componentelor. Aceste probleme pot surveni atât în sistemul de apă primar (sistemul de încălzire centrală), cât şi în sistemul secundar (sistemul cu apă caldă de uz casnic).

Depunerile de minerale, cunoscute colectiv sub denumirea de depuneri de calcar, sunt în principal formate din carbonaţi de calciu şi magneziu care sunt de obicei insolubili. Depunerile de calcar apar atunci când carbonaţii se depun în urma încălzirii apei care conţine săruri solubile de bicarbonat (care sunt instabile termic şi se descompun, formând carbonaţii).

Există mai mulţi factori care contribuie la formarea depunerilor de calcar, inclusiv:

Duritatea mare (temporară) a apei
pH-ul (alcalinitate) ridicat al apei
Temperatura ridicată

Cum trebuie procedat?

Este mai bine să previi decât să tratezi. Adăugarea soluţiei Fernox Protector F1
în sistemele de încălzire centrală va preveni depunerea calcarului.

Fernox oferă o gamă de dispozitive anticalcar pentru sistemele cu apă caldă de uz casnic formulate pentru a asigura protecţia întregii gospodării sau a aparatelor autonome. Pentru protecţia întregii gospodării, trebuie să montaţi dispozitivul anticalcar Fry Electrolytic Scale Reducer  la sursa de alimentare cu apă de la reţea a locuinţei. Pentru protecţia aparatelor autonome, cum ar fi boilerul din centrala termică, dispozitivul anticalcar Fry Magnetic Scale Reducer este ideal.

Dacă sistemul de încălzire centrală a fost deja contaminat cu depuneri de calcar, acesta trebuie curăţat cu o soluţie de curăţare pe bază de acizi, cum este Fernox DS-40 System Cleaner. Totuşi, detartrarea nu va readuce sistemul de încălzire centrală la starea iniţială. După detartrare este obligatoriu să protejaţi sistemul împotriva depunerilor de calcar adăugând Fernox Protector F1.

Dacă în sistemul cu apă caldă s-au format depuneri de calcar, aparatele autonome precum centralele termice, capurile de duş şi schimbătoarele de căldură pot fi detartrate cu soluţia de detartrare Fernox DS-3.