fb_pixel
Home 9 Articole si noutati 9 Totul despre autorizatia ISCIR

Totul despre autorizatia ISCIR

de | Articole si noutati | 0 comentarii

Ce este ISCIR?

Iniţial înfiinţată ca o organizaţie tehnică de stat, prin Legea nr. 491/12.02.1910 și Legea nr. 1050/04.04.1928, ISCIR sau Inspectia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub presiune si Instalatiilor de Ridicat a beneficiat de-a lungul timpului de numeroase ajustări şi completări ale structurii sale organizatorice. În prezent, ISCIR este organul de specialitate al administrației centrale responsabil în numele statului pentru asigurarea măsurilor de funcționare în condiții de siguranță a instalațiilor sub presiune, a instalațiilor de ridicat și a aparatelor consumatoare de combustibil.

ISCIR exercită o serie de funcţii:

  • de autoritate, prin care asigură controlul respectării prevederilor reglementărilor în domeniu și a regimului de autorizare și verificare tehnică;
  • de reglementare, prin care asigură elaborarea actelor cu caracter normativ;
  • de reprezentare, prin care asigură cooperarea și schimbul de informații, pe plan intern și extern, în domeniul său de activitate, potrivit legislației în vigoare.

Ce este autorizatia ISCIR sau verificarea tehnica periodica VTP?

Conform legislaţiei in vigoare, orice deţinător de centrală termică are obligaţia ca la montarea, punerea în funcţiune sau la verificarea acesteia să apeleze doar la firme autorizate, certificate ISCIR. Doar prin suportul oferit de firma autorizată se poate oferi garanţia că montajul s-a efectuat corect, fără riscuri pentru deţinător şi că nu există defecţiuni pentru aparatul în cauză. Odată cu montarea centralei termice se eliberează autorizaţia de funcţionare şi se completează şi livretul aparatului.

Cât este valabilă autorizatia ISCIR sau verificarea tehnica periodica VTP?

Deţinătorul de centrală termică trebuie sa se adreseze unei firme autorizate ISCIR o data la 2 ani, pentru verificarea tehnica periodică (VTP) de bună funcţionare a aparatului achiziţionat, dar şi pentru a reînnoi autorizatia ISCIR.

Ce se intampla daca am autorizatia ISCIR valabila?

In cazul in care sunteti detinator de cetrala termica dar nu aveti autorizatia ISCIR valabila, sunteti pasibil de amenda conform legislatiei in vigoare.

Importanţa deţinerii autorizaţiei ISCIR

Autorizatia ISCIR este singura autorizaţie recunoscută de legislaţia română ce poate certifica montajul corect şi buna funcţionare a centralei termice. Importanţa acesteia vizează în primul rând siguranţa casei şi a familiei dumneavoastră, deoarece personalul autorizat este cel în măsură să sesizeze şi să remedieze orice neregulă la centrala termică. Pe de altă parte, costurile pot scădea semnificativ dacă centrala este setată corect, fapt asigurat de echipa specializată şi autorizată ISCIR.